Swedish Alpine Ultra 2015

Här kommer berättelser kring loppet att publiceras.

 

Nu har 5:e upplagen av Swedish Alpine Ultra® genomförts. 35 kom till start. 33 kom i mål. Tyvär fick 2 bryta loppet. Årets upplage var verkligen tuff. Förra årets delade vinnare Tobias Johansson påtogs sig uppdraget att med start torsdag eftermiddag springa från Abisko för att kunna ge en aktuell information om banan. Tobias kom till Nikkaluokta fredag morgon. Det han hade att berätta vid informationsmötet på fredag kväll gav en bild av ett mycket besvärligt underlag med mycket snö och vatten. Man såg många skrämda ansikten bland deltagarna. Klockan 08.00 gick starten i ett strålande väder, men lite svalt.

 

Sedan var det att packa in deltagarnas bagage i de bilar vi hade och åka mot Abisko och förbereda målgången. Det var mycket diskussion och spekulation vilken tiden skulle bli i år. Tobias var helt övertygad att hans bror Jonas skulle komma till Abisko 20.00 på söndag morgon. Jonas deltog 2014 men fick bryta efter några km på grund av en stukad fot.

 

I år hade jag ett gäng funktionärer (anhöriga till deltagare) som skulle hjälpa mig med tidtagning, visa löparna till sitt bagage och till de stugor de skulle bo i.

 

Det var Sara, Maria, Petra, Johan och Tobias. Jag vill tacka Er för ett fint arbeta. Trots en kort förberedelse så flöt det på som vi aldrig gjort något annat än att varit funktionär på Swedish Alpine Ultra®.

 

Runt halv sju fick vi besked att Jonas var på ingång om ca 10 minuter. Det blev full aktivitet att ordnar med det som skulle finnas vid målgången.

2 minuter i åtta sprang Jonas i mål på en fantastisk bra tid, 11.57.56.

 

Två kom Sten Orsvärn som delade segern med Tobias 2014. Sten kom in på 13.10,35, en tid bättre än 2014. Trea blev Per-Erik Johansson, 14.28,10.

 

Sten Orsvärn har även i år skrivit en mycket läsvärd berättelse hur det var att springa mellan Nikkaluokta och Abisko. Sten skriver också kring sina förberedelse och skadeproblem samt maten en viktig fråga. Min tanke första var att göra en sammanfattning här och sedan länkar till hans blogg. Men när jag läst Stens berättelse inser jag att det gär inte göra en sammanfattning, det ger ingen rättvisa över det Sten skriver. Här har ni länken, läs den välskrivna berättelse och begrunda vilken prestation dessa löpare har gjort.

http://informagi.se/swedish-alpine-ultra-igen-och-igen/971

Kaj Sönnichsen har också skrivit en berättelse på sin blogg. Liksom för Sten lägger jag ut länken. 

Både Sten och Kaj har bilder som verkligen visar hur det var men också hur vilken härlig natur det är att springa i.

http://kajsonnichsen.blogspot.no/2015/07/sau.html

 

 Peter Kaltenbrunner har beskrivit sin upplevelse av loppet.

 

http://maxpuls197.se/swedish-alpine-ultra-sau-2015/

 

Segraren Jonas Johanssons berättelse. Även denna berättelser styrker hur besvärlig banan var. Man blir imponerad att under dessa förhållanden genomföra loppet och på de tider.

 

http://www.especiallyultra.com/2015/07/21/swedish-alpine-ultra/