Tävlingsbanan

 Bilde

 

 

I länken nedan kan ni se ITRA:s certifiering av banan för 2019. Detta är gjort via Trace de Trail.

https://tracedetrail.fr/en/trace/trace/69042

 

Du som tidigare har gjort denna sträcka mellan Nikkaluokta och Abisko vet vad som gäller  svårighetsgrad och vad man bör tänka på ur säkerhetssynpunkt. Ni som kanske har erfarenhet av att vistas i fjällen men inte gjort den aktuella sträckan kommer här lite information om banan och vad man bör tänka på.

 

Nikkaluokta – Kebnekaise

Relativt enkel men lite stenig på vissa ställen.

Under hela banan finns spångar och broar. Vid passagen av dessa måste respekt visas till vandrare som går Kungsleden

 

Kebnekaise – Singistugan

Även här är banan relativt enkel. Man bör vara observant på vid passage där stora stenblock finns att dessa kan ”vippa” och risk finns att strampa snett och ramla. Vid Kebnekaise kan man handla något att äta eller dricka.

 

Singistugan – Sälkastugan

Enkel sträcka. Var bara observant på att komma rätt på leden vid passagen av Singistugan.

 

Sälkastugan - Tjäkjapasset

Fin natur att befinna sig i, njut av naturen även om du springer. Dålig markering av leden upp på Tjäkjapasset. Men tar sikte på korset som finns högs upp så är det inga problem. Högst upp finns ett vindskydd och en toalett. Här kan man handla lite att äta och dricka.

 

Tjäkjapasset – Alesjaurestugan

Vägen ner från Tjäkjapasset är mycket stenig, snö kan också finnas utmed bergväggen. Några kilometer efter Tjäkjastugan bör man vara observant hur leden går. Risk finns att man missa den markerade leden. Alesjaurestugan ser man långt innan man kommer dit.

 

Det kan påpekas att vatten finns att tillgå under nästan hela banan. Det finns dock vid några sträckor under banan där det är längre mellan tillfällena att få vatten. Ett är efter Tjäkjapasset och några kilometer efter Alesjaurestugan. Det är därför viktigt att fylla på vattenflaskan innan Tjäkjapasset och vid Alesjaurestugan.

 

Alesjaurestugan - Abisko

Kan vara lite blött någon kilometer efter Alesjaurestugan.

Från Alesjaurestugan är det i stort nedförsbacke till Abisko. Har kan man handla lite att äta och dricka.

 

Abiskojaurestugan passeras ej.

 

Enligt beskrivningen ovan kan banan tyckas vara relativt enkel. Allt är relativt, erfarenhet ger kunskap om banan. Har man gjort den några gånger lär man sig vilka problem som finns. Du som gör loppet för första gången, har respekt för att det inte är ett vanligt terränglopp. Att göra 107 kilometer i ett sträck ställer också krav på att disponera loppet och sina krafter rätt. Då inga matkontroller finns bör man tänka på att ha med sig näring eller köpa vid de fjällstugor där proviant finns.